Menu

Verzekeringstaxaties

Sieraden en objecten worden ter verzekering getaxeerd als men de waarde wil vastleggen, zodat de verzekerende instantie na brand, verlies of diefstal zonder discussie de waarde van het verloren gegaan object uitkeert. De verzekerende instantie kan ook zelf aangeven dat een taxatierapport verplicht is. De verzekerde waarde is de hoogste waarde die gehanteerd wordt: de uitkering moet zodanig zijn dat er op korte termijn een passende vervanging voor het verloren gegaan object of sieraad gekocht kan worden bij een gerenommeerde juwelier. Verzekeringstaxaties worden verricht onder artikel BW 7:960 Het rapport dat opgesteld wordt is drie jaar rechtsgeldig.

De kosten van een verzekeringstaxatie bedragen 100,- euro excl. BTW indien de taxatie niet langer duurt dan een uur. Daarna wordt er een uurtarief gehanteerd van 50,- euro per uur excl. BTW.


Na een overlijden of bij een echtscheiding is het vaak wenselijk om de sieraden en zilveren en gouden objecten te taxeren, zodat de waarde ervan vastgelegd is en er op basis daarvan verdeeld kan worden. In het geval van een overlijden is de waarde ook noodzakelijk voor de aangifte van de successiebelasting. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de wensen van de opdrachtgever, temeer omdat hier fiscale en juridische aspecten een rol spelen.

Dit geldt vanzelfsprekend ook voor een successietaxatie.

Bij verdelingen worden de sieraden en objecten getaxeerd op basis van de hedendaagse economische waarde, dit is de laagste waarde die door taxateurs gehanteerd wordt. De hedendaagse economische waarde ofwel verdelingswaarde is min of meer een dagprijs, deze geldt ook als limietprijs (ofwel gegarandeerde bodemprijs) bij een veiling.

De kosten van een verdelingstaxatie bedragen 100,- euro excl. BTW indien de taxatie niet langer duurt dan een uur. Daarna wordt er een uurtarief gehanteerd van 50,- euro per uur excl. BTW.

Bij inbreng van de getaxeerde goederen vervallen de taxatie kosten. 

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor een verdeling- of verzekeringstaxatie kunt u contact opnemen met goudenzilverveiling of een e-mail sturen naar info@goudenzilverveiling.nl . Het kantoor is telefonisch bereikbaar 31(0) 46 2044744 van maandag t./m. vrijdag van 9.00 – 17.00 uur, eventueel kunt u een bericht achterlaten.